Wat is content marketing?
consult-media-1

Wat is content marketing?

Contentmarketing is een manier om potentiële klanten te bereiken, aan je binden, te converteren en te behouden. Contentmarketing is populairder dan ooit.

Vaak werkt contentmarketing beter dan andere vormen van marketing. Dat komt doordat mensen waardevolle content opzoeken en willen consumeren, in tegenstelling tot advertenties die ze vaak liever mijden.

Wil je beginnen met contentmarketing? Slim – de kans is groot dat je concurrenten al begonnen zijn. Hoe eerder je begint, hoe sneller je de achterstand kan wegwerken.

In dit blog leggen we je uit wat contentmarketing is, hoe het werkt en welke stappen je moet nemen om te starten met contentmarketing.

 • Wat is contentmarketing?
 • Definitie van contentmarketing
 • Wat is content precies?
 • Dit zijn de meest voorkomende soorten content:
 • Contentmarketing uitgelegd aan de hand van een voorbeeld
 • Dus hoe werkt contentmarketing?
 • De contentmarketing-mythe
 • Twee misvattingen over contentmarketing
  • Contentmarketing is afhankelijk van SEO
  • Contentmarketing is bloggen
 • Nu ben jij aan zet!

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is een techniek die volledig draait op het creëren en verspreiden van waardevolle content voor een specifieke doelgroep. Het doel is om die specifieke doelgroep aan je te binden, te converteren en te behouden.

Bij Machielsen hebben we een eenvoudige contentmarketing-strategie. We delen onze kennis op het gebied van contentmarketing, SEO en internationalisering in de vorm van blogs en artikelen.

Met onze content geven we onze doelgroep handvatten om zelf aan de slag te gaan met contentmarketing, SEO en internationalisering. Daardoor bouwen we een band op met onze doelgroep, en als ze ons nodig hebben, zijn we er voor ze.

Blogs en geschreven content vormen de basis voor onze contentmarketing. Daar zijn we goed in en dat past bij onze doelgroep. Maar voor contentmarketing kun je in principe ieder type content inzetten – niet alleen tekst, maar ook bijvoorbeeld video’s, afbeeldingen en zelfs evenementen. Wat het beste werkt, hangt af van je doelgroep en waar jij je goed bij voelt.

Definitie van contentmarketing

Content Marketing Institute gebruikt de volgende definitie van contentmarketing:

“Content marketing is a marketing technique of creating and distributing relevant and valuable content to attract, acquire, and engage a clearly defined and understood target audience – with the objective of driving profitable customer action.”

En het woord ‘waardevol’ (valuable) laat het hier verschil ziet tussen contentmarketing en andere vormen van marketing. Dit brengt de hele definitie van contentmarketing naar een hoger niveau. Zonder dit sleutelwoord kan deze definitie over iedere vorm van content gaan, zelfs over reclame en advertenties.

Wat is content precies?

Content is informatie die een doel dient. Meestal wordt bij content gedacht aan online uitingen, zoals tekst, afbeeldingen of video. Technisch gezien kan een evenement ook een vorm van content zijn.

Goede content is afgestemd op de doelgroep, het medium en het bedrijf dat de uiting doet.

Dit zijn de meest voorkomende soorten content:

 • Blogs
 • Youtube-video’s
 • Infographics
 • Animaties
 • E-books
 • Cheatsheets
 • Podcasts
 • Templates

De lijst met content-soorten is oneindig. Misschien denk je nu: als ik van alles een beetje doe, bereik ik meer mensen. Het tegengestelde is waar. Je maakt veel meer impact door al je focus op een of twee formats te richten.

Wij hebben bewust gekozen om ons vooral te richten op blogs, omdat we weten dat onze doelgroep actief op zoek is naar informatie. Ze gebruiken Google om antwoorden op hun vragen te vinden. Daarom schrijven wij deze content: om zichtbaar te zijn waar onze doelgroep is.

Contentmarketing uitgelegd aan de hand van een voorbeeld

Contentmarketing is uit te leggen met een eenvoudig voorbeeld.

Stel, je overweegt om een kettlebell te kopen en er zijn twee websites die kettlebells aanbieden. Winkel ABC probeert je direct een kettlebell te verkopen, winkel XYZ biedt je een gratis startersgids aan.

Omdat je nog niet zeker weet of je wel een kettlebell wilt, kies je voor de startersgids van winkel XYZ. In deze gids staat superveel informatie: welke basisoefeningen je kunt doen met een kettlebell, waar je op moet letten als je een kettlebell koopt en tips voor een gezonde levensstijl.

Na het lezen van de startersgids ben je overtuigd van het nut van kettlebells. Waar koop je ‘m? Bij winkel XYZ, natuurlijk. Zij hebben je immers al die handige informatie gegeven.

Nadat je de kettlebell hebt gekocht, krijg je nog een extra gids met gezonde recepten en krijg je een link naar een video met de 5 beste warming-up-oefeningen. Door deze extra ‘nazorg’ ben je extra blij dat je voor winkel XYZ hebt gekozen.

Dus hoe werkt contentmarketing?

Het grote verschil tussen de twee winkels? Winkel XYZ voorziet in de informatiebehoefte van zijn klant.

En dit is precies het uitgangspunt van contentmarketing: op het juiste moment door de juiste doelgroep worden gevonden en de juiste informatie te bieden.

Dit klinkt als geluk hebben: op het juiste moment op de juiste plaats zijn.

Integendeel. Contentmarketing is een systematische aanpak, waarbij je een bezoeker die in eerste instantie alleen informatie zoekt en geen concrete koopintentie heeft, langzaam maar zeker weet te interesseren voor jouw product of dienst. Dit doe je met een marketingfunnel.

Je leidt je potentiële klant hiermee als het ware door zijn klantreis. Zonder dat je direct iets probeert te verkopen, helpt je de potentiële klant in zijn of haar zoektocht naar informatie. Je deelt waardevolle kennis en bereidt de potentiële klant voor op de volgende stap in je funnel.

Door een systematische aanpak converteer je bezoekers in leads, van leads in prospects en van prospects in klanten.

Reactie plaatsen