De inzet van storytelling
De inzet van storytelling

Storytelling is een manier van communiceren waarbij gebruik gemaakt wordt van verhalen. Dit wordt vaak ingezet in het schrijven van teksten en het maken van video’s en ander beeldmateriaal om een boodschap sterker over te brengen op de doelgroep. Storytelling is binnen marketing de afgelopen jaren aan populariteit toegenomen. Terecht ook, want het kan toegepast worden in de vele verschillende vormen van content marketing zoals blogs, eBooks, video’s en infographics.

Storytelling is the most powerful way to put ideas into the world

Storytelling versterkt het effect van contentmarketing. Je positioneert jezelf als een authentiek en uniek bedrijf die zich onderscheidt van de concurrentie. Het is van groot belang dat je tijdens het proces van content ontwikkeling door middel van storytelling niet je doel uit het oog verliest. Je wilt je doelgroep een duidelijk bericht meegeven, dat simpel en helder is voor de lezer. Hoe mooi ook het verhaal uiteindelijk mag zijn, zonder een duidelijk doel zal het nooit het juiste effect teweegbrengen bij je doelgroep.

Hoe bekrachtigt storytelling nu eigenlijk je content marketing?

  1. Authentiek

De perceptie van authentiek leiderschap op de lezer is één van de meest effectieve vormen van leiderschap. Een authentiek verhaal is eerlijk en transparant naar de lezer toe en zorgt op deze manier in de vorming van geloofwaardigheid en vertrouwen in het merk en in het bedrijf. Door middel van een authentiek en persoonlijk verhaal probeer je een klik te vinden met de lezer.

In 2015 bracht Always een campagne uit genaamd “Always #LikeAGirl”. In de campagne maakten ze gebruik van echte mensen en echte verhalen waardoor de authenticiteit en daarmee de geloofwaardigheid van de campagne sterk naar voren werd gebracht.

  1. Persoonlijk

Een ander belangrijk punt is dat de lezer zich kan verdiepen in jouw verhaal en iets van zichzelf hierin herkent. Om dit te realiseren moet je een sterk inzicht hebben in je buyer persona. Je moet weten wat o.a. de pijnpunten, interesses, behoeften, uitdagingen en frustraties zijn. Eenmaal bekend kan je storytelling inzetten om de juiste stimulans te creëren om emoties op te roepen bij je lezer. Het is wetenschappelijk bewezen dat een goed en persoonlijk verhaal het gedrag kan veranderen en het vergemakkelijkt om beslissingen te nemen. Dit wetende kan je je lezer leiden naar het eindelijke doel van jou content door middel van een zeer relevante en persoonlijke call to action.

Dove is een merk dat een goed inzicht heeft op o.a. de wensen, behoeften en pijnpunten van zijn doelgroep. In een video zie je hoe Dove hierop inspeelt en daarmee emoties oproept bij zijn doelgroep.

  1. Simpel

De eenvoud van een verhaal is gebaseerd op de volgende drie punten:

  1. Probleem
  2. Oplossing
  3. Succes

Ieder verhaal heeft een begin (probleem), middenstuk (oplossing) en een einde (succes). Als je hiervan afwijkt en hele complexe verhalen verzint, verlies je de kracht van je verhaal. Dit geldt vooral wanneer je storytelling toepast. Je kan je fantasie dermate de vrije loop laten gaan dat het doel van je verhaal niet duidelijk meer naar voren komt. Baseer je verhaal dan ook altijd op deze drie punten zodat je niet uit het oog verliest waar het uiteindelijk allemaal om draait.

Betekenis geven aan informatie

Uit onderzoek blijkt dat we 70% van onze informatie halen uit verhalen. Dus niet uit een loutere opsomming van feiten en cijfers. En dat is ook logisch als je er over nadenkt. Zonder context zeggen die cijfers helemaal niets. En die context krijg je dankzij het verhaal dat er rond hangt. Denk maar even terug aan je studententijd. Die ene prof die verhalen vertelde tijdens de lessen, was waarschijnlijk ook degene van wie je het meest onthouden hebt. Sommige van de verhalen die we toen te horen kregen, kennen we nu nog.

Als vader van een jonge zoon, heb ik snel ondervonden dat verhalen al van jongs af aan een grote rol spelen. Hem iets leren gaat een stuk vlotter als ik er een verhaal rond vertel. Je merkt aan jonge en kleine kinderen (spreek uit eigen ervaring) dat ze zelf na schooltijd iets willen uitleggen en de manier waarop ze dit doen is door elke keer een verhaal te vertellen.

Verhalen zijn dus een heel krachtig instrument om je informatie beter te laten aankomen bij je doelpubliek.

Relaties bouwen met storytelling

Door verhalen te vertellen, maak je sterkere connecties met je doelpubliek. Je creëert een emotionele band tussen je merk enerzijds en je doelpubliek anderzijds. De banden die je op die manier creëert, zijn een stuk sterker dan wanneer je je beperkt tot het opsommen van wat je doet of verkoopt. Mensen voelen geen band met cijfers of feiten, maar wel met personages in je verhaal. Ze herkennen de situatie die je schets in je verhaal, of herkennen zichzelf in een personage. Als jij er in slaagt om krachtige verhalen te vertellen, zullen je klanten zich sterker verbonden voelen aan jouw merk of organisatie. Die emotionele connectie is belangrijk: in tegenstelling tot wat we allemaal denken, maken wij als mensen zelden rationele keuzes. Het emotionele aspect speelt een belangrijkere rol dan we denken, en door in te zetten op sterke storytelling, overtuig je je doelpubliek meteen een stuk gemakkelijker.

Conclusie

Verhalen zijn krachtig. Vooral als deze op de juist manier toegepast worden. Een authentiek, persoonlijk en simpel verhaal zal meer leads genereren, een indruk achterlaten bij je doelgroep en tegelijk vertrouwen creëren voor je bedrijf en merk.

 

Wil jij Storytelling inzetten voor jouw organisatie, jouw verhaal commercieel te vermarkten om zo jouw idee en boodschap te manifesteren in het brein van jouw relaties?

Laat het ons weten op info@consultmedia.nl / 0650539039

Over de schrijver
Consult Media bestaat uit een team van video experts die video's bedenken, schrijven, maken en verspreiden. kunnen we jou ook helpen met videomarketing?
Reactie plaatsen